Ukratko o nama

Poštovane kolege i ostali ljubitelji kovanog gvožđa,

Ja sam Đuro Dragićević. Počeo sam da se bavim ovim poslom 2001. godine. Ovaj posao sam počeo da radim zbog toga sto sam odmah na početku uvideo koliko je kreativan, raznolik i daje mogućnost umetničkog izražavanja.

Kako sam više ulazio u posao otvarale su se sve veće mogućnosti kombinovanja različitih elemenata, sklopova… Moram da naglasim da sam imao sreću da su klijenti postavljali različite zahteve tako da mi je bio pravi izazov da na njih odgovorim. Mašine i alate koje imam sam sam projektovao i uz pomoć strugara, metaloglodača napravio. Kasnije se pojavio nov izazov: izrada nameštaja od kovanog gvožđa. Sva iskivanja i savijanja koja koristim u izradi nameštaja ručne su izrade. Pri izradi eksterijera koristim mašinsko kovanje, a na pojedinim modelima dodajem i ručno kovanje.

Svako savijanje, kovanje je samo mali segment koji treba predvideti kako bi se idealno uklopilo u celinu, u završni proizvod. Ovaj posao je težak, prljav i zahteva veliki fizički i umni napor. No, bez obzira na to, ovaj posao volim da radim, on me ispunjava i naravno, imam materijalne koristi od njega. Ovaj posao radim s ljubavlju i entuzijazmom i pronašao sam sebe u njemu. Pozivam vas da mi se pridružite, da zajedno promovišemo kovački zanat i očuvamo izvorni način rada – ručno kovanje. Ovaj zanat datira od davnina i nadam se da će buduća pokolenja naći lepotu i interes u bavljenju ovim zanatom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *