Šta biste trebali da znate ako želite da naručite proizvod od kovanog gvožđa?

nastresnjica od kovanog gvozda

Pošto je izrada proizvoda od kovanog gvožđa kompleksan posao, mislim da, kao majstor, imam obavezu da informišem buduće vlasnike ovih proizvoda kako bi bili upoznati sa svim njihovim prednostima i manama. Kao što treba da znate, kapije i ograde se rade po kvadratnom metru, a gelenderi po dužnom metru. Cena ograde se formira na osnovu utroška materijala i količine rada potrebnih za izradu ograde. Kovanje, iskivanje kod većine ograda se radi mašinski, a izrada enterijera zahteva ručno kovanje, veću preciznost i bolju završnu obradu, pa je, shodno tome, izrada ovih proizvoda skuplja.  

Jedna od mana kovanog gvožđa je rđa. Nemojte odmah da izbacite mogućnost da svoj dom i dvorište ukrasite ovim proizvodima jer rešenje postoji: gotove ograde kada se pocinkuju (potope u vreo cink), a kasnije zaštite kvalitetnim bojama dobili ste zaštitu od rđe najmanje 30 godina. S tim što, otprilike posle deset godina, treba osvežiti završnu boju. Naravno da ovaj vid zaštite ima nešto veću cenu, ali na duže staze je itekako povoljnije jer ako ogradu ofarbate kvalitetnom bojom ili ispeskarite (čišćenje gvozdja peskom pod pritiskom), a zatim ofarbate kvalitetnom bojom dobićete antikorozivnu zaštitu od najduže pet godina.

Ovako izgleda tek pocinkovana ograda.

Što se tiče završnih boja za ograde i nameštaj od kovanog gvožđa izbor je veliki. Najčešće se koristi crna boja, zatim antik boja, to je završna boja koja ima primese grafita, malo je hrapava, a to je dobro jer na neki nacin odbija vodu; ona se uglavnom nanosi u nijansama od sive do crne, a postoje i druge nijanse. Završna boja moze biti i patina: to je poseban način farbanja čijom se bojom postiže efekat veće „starosti“ predmeta. Patiniranje se radi isključivo ručno, četkicom; nijanse mogu biti: bakar, zlatna, srebrna, zelena itd. Svaka kapija može da se pripremi za automate za daljinsko otvaranje, koji se mogu ugraditi odmah po ugradnji same kapije ili kasnije. 

Kvalitetnom izradom i kvalitetnom antikorozivnom zaštitom dobićete proizvod koji je lep, funkcionalan i večan. Ovo su informacije koje sam podelio sa vama; ako vas još nešto zanima, a što nisam napomenuo, slobodno postavite pitanje i sa velikim zadovoljstvom ću vam odgovoriti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *