Pohabani šik i kovano gvožđe

Pohabani šik (eng. shabby chic) je stil u dizajnu enterijera nastao 80-ih godina u Velikoj Britaniji. U to vreme je nastao preokret u uređenju enterijera, zbog sve veće pojave skupih komada nameštaja kojeg su samo bogati mogli da priušte. Inspiracija za novi stil je nađena u starim kućama sa sela koje su imale samo stari, pohabani nameštaj, oronule zidove, iskrzane zavese…

Danas je pohabani šik u suprotnosti sa modernim dizajnom, pravih i savršenih linija, kojeg odlikuje što manje nameštaja, funkcionalnost, jednostavnost. Pohabani šik karakteriše svetle, pastelne boje, što više detalja u retro stilu, nameštaj i zidovi koji odaju utisak starine, nedovršenosti i dotrajalosti, cvetni motivi na tapetama, dekupaž tehnika. Jednom rečju, nesavršenost je savršenstvo u ovom stilu.

Možda se pitate gde je mesto tu kovanom gvožđu? Postoje dva razloga. Kovano gvožđe je jedan od nastarijih zanata i jedno od prvih asocijacija na neka davna vremena. Sa druge strane, kovanim gvožđem možete jednostavno dobiti utisak vremešnosti.

Kovano gvožđe u stilu pohabanog šika je uglavnom ofarbano u belo. Takođe, kovano gvožđe može biti ofarbano u crno, sivo, svetlo braon, i da u kombinaciji sa belim zidovima, zavesama i detaljima u retro stilu bude pravi primer pohabanog šika.

Naposletku, nameštaj od kovanog gvožđa se može ispatinirati tako da izgleda kao da je napravljen pre 100 godina. Patiniranje je posebna tehnika farbanja, za koju se koriste posebne boje. Uglavnom su to bakarna, zlatna i zelena patina. Ako se radi o pohabanom šiku, najbolji izbor je zelena patina jer njome na najprirodniji način dobijamo zastarelost.

Na kraju, određeni modeli nameštaja od kovanog gvožđa kao replike starog nameštaja koji se ranije koristio mogu da vas odmah vrate u prošlost.

Sada slede primeri nameštaja od kovanog gvožđa u ovom stilu.

Pohabani šik i krevet ofarban u crno

Kontrast crnog kreveta i ostatka sobe u kojoj preovladava bela boja je ono što čini ovu sobu stvarno šik. Obratite pažnju na ova stara vrata, primer prave domišljatosti u uređenju enterijera.

 

Replika starog kreveta u beloj boji
Tapete, starinski krevet, pastelne boje, isheklana posteljina. Sve je tu.

 

Polica u stilu pohabanog šika
Pohabani šik, kao i kovano gvožđe možete preneti čak i u kupatilo.

 

Zidni držači za sveće
Zidni držači za sveće su spoj funkcionalnosti i lepote. U prvom primeru, isprepletan dizajn držača i njegova bela boja, dok boja nalik na rđi u drugom primeru čine ove predmete da izgledaju dotrajalo.

 

Sto i dekoracija u obliku ograde
Ovo je dokaz da je mašta jedino ograničenje kad se radi o pohabanom šiku. Ne samo što je skinuto boje sa stola da bi se uklopio u celokupni stil, nego je veoma hrabro deo eksterijera unet u kuću.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *