Kratak uvod u farbe za kovano gvožđe

Gelender od kovanog gvozda

Kovano gvožđe, za razliku od obične bravarije, zahteva nešto veći proces čišćenja kao pripremu za farbanje.

Najefikasnija vrsta čišćenje, ako se ne vrši cinkovanje, je peskarenje. Na taj nacin skinuće se masnoća, prljavština kao i ostaci od kovanja.

Posle peskarenja se vrši farbanje osnovnom farbom, a to se može raditi četkicom, valjkom ili pištoljem za farbanje. Najbolje i najbrže je farbanje pištoljem za farbanje jer se dobija ujednačen sloj boje, a samim tim gvožđe bolje izgleda.

U zavisnosti od toga da li je boja na nitro ili uljanoj bazi, sušenje  traje od 5 do 24 sata. Zatim se nanosi drugi sloj osnovne boje, a posle sušenja osnovne boje, nanosi se i završna boja, koja takođe može biti na nitro ili uljanoj bazi.

Važno je naglasiti da se na osnovnu boju na nitro bazi može naneti bilo nitro bilo uljana boja, dok posle bojenja gvožđa osnovnom bojom na uljanoj bazi u obzir dolazi završna boja isključivo na uljanoj bazi.

Što se tice završnog izgleda, boje mogu biti mat ili emajl izgleda. Emajl ima sjaj, dok mat, naravno, nema. Postoje još i posebne farbe koje se uglavnom koriste za završno bojenje kovanog  gvožđa, a zovu se antik boje. One daju predmetima od kovanog gvožđa rustican izgled. Najkvalitetnije od ovih boja sadrže u sebi malo grafita, tako da se osim odličnog izgleda dobija još kvalitetnija zaštita od vode, najvećeg neprijatelja gvožđa. Voda se prosto odbija od grafita jer je on mastan. Antik boja se nanosi posle crne boje. U ovom slučaju, crna završna boja je međupremaz za glavni premaz i završni izgled.

Još jedna tehnika postoji za ukrašavanje kovanog gvožđa, a to je patiniranje. Patiniranje se vrši posle crne kao međupremaza. Međutim, u  zavisnosti od završnog izgleda patinirane površine, kao međupremaz može doći u obzir i druga boja. Patiniranje se radi bojama visokog kvaliteta, koje u sebi, osim kvalitetne baze, sadrže i veliku količinu pigmenta boje. Ova farba se koristi tako što se manje količine boje nanose na završno obojenu površinu, a rezultat je rusticni izgled, tzv. pohabani šik.

​Što se tiče dodatne zaštite, najbolja opcija je toplo cinkovanje jer se predmeti i očiste i zaštite u isto vreme. Posle cinkovanja radi se bojenje prajmerom. Prajmer je podloga koja se nanosi na pocinkovanu površinu i ima funkciju osnovne boje. Sledeći sloj boje je završna boja i patiniranje, po želji kupca. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *