Da li se vino i kovano gvožđe slažu jedno sa drugim?

Uzgajanje vinove loze i proizvodnja vina na našim prostorima datira od vremena Rimskog cara Marka Auerilija Proba (270-275 n.e.), koji je sadio vinograde na brdu Alma Mons. U srednjovekovnoj Srbiji, vino se smatralo za hranu. Vinogradima je u srednjovekovnom zakonodavrstvu poklanjana velika pažnja, što se može zaključiti iz drakonskih kazni za krađu vinove loze, dok je ulazak u vinograd i konzumiranja plodova bilo dozvoljeno.

Vinogradi su darivani kao deo feudalnog poseda i velika pažnja je poklanjana tačnom određivanju njihovih granica. Na našim prostorima gajena je tamjanika i trebjanska loza.

Danas je Fruška gora posebno poznata po svojim kvalitetnim vinima koja se mogu naću u preko 60 podruma. Stara tradicija se nastavlja ne samo u smeru proizvodnje vina, već i u smeru održavanja raznih manifestacija koje slave ovaj stari zanat pravljenja vina. Jedna od najpoznatijih je sigurno i Dan mladog portugizera.

Ova manifestacija se održala 8. put za redom u Srbiji, 19.11. 2015. godine. Turističke organizacije Iriga i Grada Novog Sada u saradnji sa vinarijom Mačkov podrum organizovale su ovaj događaj za sve ljubitelje i poznavaoce vina. Svake godine se dodeljuje titula Viteza mladog Portugizera, koju je ove godine dobio Vanja Bulić. Ovogodišnji vitez je izjavio pri dodeli titule:

Zaklinjem se da ću čuvati fruškogorske vinograde od čvoraka i da ću piti vina iz Mačkovog podruma dok sam živ!

Kad se vratimo sa ovakvih događaja, dočeka nas jedno praktično pitanje. Gde držati najlepša vina Srbije? Tad na scenu stupamo mi. Elegantni stalci za vino od kovanog gvožđa nemaju samo praktični karakter, već mogu na jedinstven način ukrasiti vaš dom. Da li to bili mali stalci za najbolja vina u vašoj kući ili možda oni veliki za vaš kućni podrum ili pak oni stalci koji se kače na zid, pogledajte našu galeriju stalaka za vino od kovanog gvožđa i odgovorite nam na pitanje sa početka: da li se vino i kovano gvožđe slažu jedno sa drugim?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *